Länge har jag funderat på att besöka denna inrättning nere vid möllan, och idag tog jag mig i kragen och gjorde ett besök vid lördagens öppning för att ta mig en kanske lite sen lunch. Men oj oj vad jag missat när jag dragit på att bege mig hit, det är svårslaget i Malmö må jag säga.

400C-Malmö

Genomgång av pizzan

Låt oss beskåda skönheten, en kaskad av smaker som bara faller på plats i perfektion. Vi kan ju se en gedigen mängd tomatsås, en minst sagt generös men inte överdriven mängd med mozzarella av hög kvalitet och verkligt krämig munkänsla som även när den är direkt från ugn inte bränner dig i gommen.

Sen har vi ju den färska basilikan som spritts ut, tror även de har lite basilika i tomatsåsen för det var en betydligt tydligare smak av basilika än de fåtal bladen kunnat bidra med.

Vidare till degen så har vi en riktigt fin deg, kanske i tunnaste laget i mitten och den saknar lite av den spenst jag skulle vilja se så att det faktiskt går att äta den utan större problem. Det finns väl inte något som är så tråkigt som när man plockar upp sin slice och så rinner allt innehåll av som från en vidruta. Ett mindre problem, men helt klart faktiskt ett problem.

Förbättringspotential

Om det är något jag skulle vilja så är det en jämnare botten, då den var lite tunnare i mitten så blev den stundom lite svå att hantera.

Rekommendation

En pizza av högsta kvalitet som helt klart är värt ett besök om man är i närområdet. Dessutom har de lunchbuffé på vardagarna som ska vara av samma kvalitet.

To be helt fair and square, så kallar de själva denna för Caprece, vilket det ju är. Men den uppfyller ändå de grundläggande kraven och mer där till för en Margherita. I detta fallet tänjer jag väl lite på gränsen men om man väljer att se den mytologiska definitionen så är det tomat, mozzarella och basilika i italiens färger. Och tomat kan ju då både vara krossad och icke.

Hjalmars-Hamburgsund

Genomgång av pizzan

Låt oss beskåda denna samling av godsaker. Vi kan börja med bottnen, en stabil botten som är ganska precis lagom tjock, perfekt gräddad och har både lite spänst och luft på samma gång. Den är verkligen riktigt bra. Kanske inte riktigt "låt mig ta bara degen som ett bröd och doppa i olivolja" bra, men ganska snudd på.

Sen kan vi gå vidare till tomatsåsen, och relevant även tomaterna då jag ju väljer att tolka dem tillsammans. En schysst tomatsås, kunde faktiskt varit något mer chunky och framförallt lite mer. Men den är god, man känner tomatsmaken så kryddningen tar inte överhand samtidigt som man också känner att där är lite kryddor i den.

Går vi vidare till osten så har vi har en riktigt god, smakrik och krämig buffelmozzarella. Tänk om alla hade haft detta?! lagom mängd, utspridd och något försökt till jämt fördelad även om kanske fördelningen kunde varit lite bättre just för att se till att man får alla slices med lagom mängd ost.

Sen har vi ju den stora keypointen. Basilika! och färsk därtill!! Att man ens unnas med än ett blad är ju underbart så tänker inte kritisera något på den punkten. Verkligen härligt att känna smakerna av mozzarella, ost och basilika gifta sig perfekt i munnen.

Förbättringspotential

Nu var det ju egentligen enligt dem själva ingen margherita. Men om jag nu hade haft vanliga tomater som inte är krossade på själv så hade jag nog kört en lite finare sort, detta som verkar vara liknande bifftomater var rätt smaklösa och lite i största laget. Vi har alla testat varm tomat, så lika bra att få dem små redan från början för med en vanlig matkniv kommer det inte vara smidigt att dela dem. Kunde även som sagt haft lite mer tomatsås bara för att få lite lite mer smak.

Betyg

En riktigt härlig pizza som har allt man önskar av en vettig pizza. Självklart kan den alltid bli bättre men så här nära är det få som kommer.

För att försöka komma igång med lite nya recensioner igen så börjar vi med att återkomma till att börja konsumera lite mer pizzor av som vanligt varierande kvalitet. Så under veckan blev det lite pizza på jobbet och då blev det från ett ställe med vad jag hörde en gedigen historia.

SanRemo-Malmö

Genomgång av pizzan

Vi kan börja med att ta oss en titt på pizzan, som ni kan så är den inte så där farligt drympande av flott som det ofta blir om man beställer pizza. Ett litet pluss i kanten är såklart att de har pre sliceat den, framförallt om man ska köra det som en lunch så är det alltid uppskattat så man snabbt kan dra i sig den.

Föga förvånande ändå, framförallt då det lite är standarden i vårt land, är att det blev en något tråkigare traditionell svensk pizza med en tomatsås, diffus pizzaost och lite oregano istället för någon färsk eller ens torkad basilika.

Däremot så måste jag ge en eleoge för en bra deg, lagom tjock med en spänst och inte sådär halvslapp så att godsakerna rinner av när man lyfter upp en slice. Det fanns även en ganska lagom mängd ost, hade föredragit en lite finare mozarella men i dagens läge så hänger ju priset högt på råvaruinköpen.

Förbättringspotential

Kollar vi på lite förbättringspotensial kring de olika delarna så skulle jag först och främst vilja få till lite basilika. För evigt kommer jag vara en predikant av basilika på margherita, men verkar ju som vi inte har så många i vårt land känner detta är ett behov. Hade självklart uppskattat en krämig och söt buffelmozarella som verkligen kan komplettera den där basilikan som saknades.

Betyg

Overall en god pizza, inget speciellt men långt ifrån det sämsta jag fått serverats en. Ett poäng för varje ingrediens som sig bör. Ost och Tomatsås. Så två solida poäng, men tänker ge dem ett litet plus för den faktiskt fina degen, den lagom gräddningen så den fick sig en spänstig och stabil struktur.

Jag och en vän tog en heldag i Helsingör för att inmundiga lite trevlig öl, god mat och hänga i trevliga miljöer. Kanske köpa en billig flaska sprit eller två, vissa lite svårare att hitta här i Sverige.

elsingor-pizza

Vi passade då förra årets pizzaplace var stängt på att testa lite nytt, och då blev det den nya och ordentligt stora fantastiskt trevliga food parketten som har öppnat. Ett torg inomhus med foodtrucks mer eller mindre, och lite mindre trucks och mer små skjul som alla lagar mat i.

Precis vid ingången, bredvid ett indiskt ställe så fanns ett ställe som hade ”äkta italienskt pizza” tror personalen delades med det indiska stället och det egentligen är samma hak med olika inriktning.

Genomgång av pizzan

Tyvärr så tycker jag inte riktigt att denna pizza höll måttet för att vara en ”äkta italiensk”. Den saknade det som jag allt som oftast påpekar när jag äter pizza, basilika. Med tanke på den otroliga upplevelse som jag fått året innan inne på torget så blev detta en besvikelse.

Däremot så vill jag påstå att även om de saknades basilika, så hade de verkligen fått till en riktigt riktigt bra botten. Den var liksom både krispig, saftig och lite mjuk fast på ett krispigt sätt. Detta ger ett klart + på betyget.

Tomatsåsen var god, tydlig tomatsmak och de hade mozarella på pizzan så i övrigt var den ju duglig. Summa sumarum så får pizzan ett betyg om 2+ poäng för tomatsåsen, mozarellan och ett extra + bara för den riktigt bra bottnen. Vill inte riktigt ge en trea just för att den inte har alla ingredienser.

På en affärsresa till Italien så passade jag och min kollega på att inmundiga oss lite äkta italiensk pizza. From the source, dock inte nere i Neapel utan uppe i turin så kanske de har lite andra traditioner här än vad det finns i resten av landet.

da-michele-pizza

Genomgång av pizzan

Vi börjar med det mest uppenbara, storleken på den generella pizzan i italien är betydligt mindre än här i Sverige. Snarare hade vi nog kallat den för en barnpizza än en vanlig, däremot är det inte något jag håller emot dem för det är väldigt trevligt. När man börja fundera mer på det så är det ju kanske så att vi snarare vräker i oss mer än behövligt, befolkningen blir större och större och inte bara i antal. Så kanske är en mindre storlek på pizzan bättre?

Pizzabottnen var by all accounts outstanding, aldrig tidigare har jag fått smaka en sådan sensation av smaker bara i degen. Den var enkel, hård, krispig samtidigt som den var fluffig, mjuk och saftig utan motstycke i något jag tidigare har smakat. Men bara degen gör en extra poäng för dess rent av underbara smak.

Men tyvärr så fallerar den precis på mållinjen med avsaknaden av ens sikten av ett grönt blad av den smakrikaste basilika jag vill skåda.

Den har självfallet mozzarella, däremot så känner jag att det gott och väl kunde fått sig något mer kanske efter den tagits ut från ugnen för att ge den här riktigt krämiga munkänslan.

Rekommendation

Självklart ska man prova den, det är en bra pizza. Och det är en helt fantastiskt pizzadeg. Men ack så blir det ju lite av en besvikelse när man är i italien och inte får sig en ordentlig Margherita.

Ved i Lund vid Mårtenstorget är ett populärt hak med mycket gott på menyn. Utöver pizza kan man hitta trevliga musselrätter, gott vin och annat härligt.

När vi var där var det enbart pizza på menyn, och de har som namnet utlovat en helt OK vedugnsbakad pizza.

Personligen kan jag tycka att deras tomatsås är lite för generisk och kanske att pizzan skulle göras lite lite större. Åtminstone för det där lilla extra.

ved-pizza

Genomgång av pizzan

Vi har en klassisk margherita, innehåller alla ingredienser som behövs och den har mozarellan sådär klassiskt smält från ugnen när den är lagd i skivor istället för riven.

Ett poäng för varje ingrediens, och ett halvt extra kände jag för att den är bättre än om den bara hade haft "alla ingredienser". Men inte riktigt på en fyra ännu.

Förbättringspotential

Framförallt hade jag satsat på få fram smakerna i tomatsåsen lite mer. Den kändes väldigt söt-vattnig i smaken och inte den här fylliga djupa sötman, med en hint av beska som en riktigt fin tomatsås kan ha.

För att nå en yngre publik tror jag att den de har är utmärkt, men den mer raffinerade pizzaälskaren vill nog ha något mer.

Rekommendation

Värt ett besök, kanske lite i dyraste laget för kvaliteten man får. Men det är också inte billigt att hålla igång en vedugn varje dag!

Under hela min uppväxt, och under lång tid sades de att de bästa pizzorna de kom allt från Vespa de! En gång i tiden innan jag i nuläget kan minnas må de ha varit sant, men tyvärr är det inte längre så.

Visst uppskattar jag att få en vällagad, och ingredienskorrekt pizza men den saknar det där extra som får den riktigt riktigt bra.

vespa-pizza

Genomgång av pizzan

Kollar vi på pizzan ser den ganska generisk och tråkig ut. Den har mozarella, den har tomatsås och den har basilika. Så ja den uppfyller de grundläggande kraven men man gör sig inte längre besväret att vilja det där lilla extra.

Förbättringspotential

Jag hade nog likt på ett par andra bra ställen jag besökt haft lite extra mozarella, kanske inte väldigt fint utstrött jämt över hela pizzan, utan mer i grupper kanske en större grupp i mitten för att sedan fördela ut på egen hand.

Det är också viktigt att mozarellan är skivad och inte strimlad innan den går in i ugnen så man inte får det här tjocka ostlagret, jag tycker smakmässigt att detta är en ost som gör sig bäst skivad och lätt smält med härlig trådighet.

Rekommendation

Gillar man en lite OK pizza som ändå är i det mer vanliga prisspannet, uppfyller grundkraven ja då är Vespa helt funktionellt. De ska enligt uppgift ha glutenfria bottnar också vilket ibland är svårt att hitta.

La Pasta Veloce på Emporia blev faktiskt en riktig besvikelse, inte direkt för att det var en pizza som inte höll måttet utan för att de marknadsförde den som att den skulle göra det. Menyn säger "Margherita - Tomatsås, Mozarella, Basilika" det låter ju såklart perfekt.

Om den hade haft det innehållet. Inte ser jag någon basilika på pizzan? När jag fick den så frågade jag dessutom om det inte saknades basilika varpå jag fick svaret "det är i såsen, vi har ingen färsk. Inga blad." Det svaret gjorde ju att man onekligen blir lite besviken på vad man har köpt.

la-pasta-veloce-pizza

Genomgång av pizzan

Men vi börjar vår genomgång med att säga, det var en bra tomatsås, pizzan var inte speciellt flottig heller vilket helt klart är en bonus. Var god smak på tomatsåsen, lagom krämig, kunde kanske vara lite "hetta" i den för att kompensera för tomatens sötma. Däremot kände jag inte någon basilika i tomatsåsen som de ändå utryckligen sa den innehöll.

Osten sen, ordentligt med mozzarella så inget fel på den. Tror nog det var någon annan lite mer vanlig "pizzaost" också men tycker inte det sänker betyget. Det gör snarare osten lite mer fast samtidigt som du har krämigheten från mozzarella.

Sen har vi ju det där med basilikan, honestly ni säger att den har det men ändå skippar ni det? Detta är lite av en extra dealbreaker för mig, en sak att skippa och inte utge sig för att ha det. Att göra en margherita fel för man inte vet bättre är en sak, men att göra den fel medvetet då är det nästan brottsligt.

Förbättringspotential

Att använda basilika hade onekligen gjrot att vi helt plötstligt hade hamnat på iaf en trea, men kanske även en riktigt stark sådan.

Använd basilika! Vi har ett hak som ligger på Foodcourten på Emporia, ett riktigt bra stråk där man kan få gott om kunder. Så bör inte vara några problem att få ihop en riktigt bra pizza, för kunderna kommer mest sannolikt att betala för det också. Pizzan i sig var billigare än de flesta restauranger runt omkring, så ingen hade nog haft några problem med en tia eller tjuga mer.

Rekommendation

Helt klart värt att besöka om man inte har några krav på sin margherita, de ligger centralt i hyllie och de är otroligt trevliga. De har inte någon äkta margherita, men om de slänger på lite basilika så pratar vi en stark trea.

Har man lite basilika hemma så är det helt klart värt att slänga på den själv för att dra upp betyget. Men det betyger får man ju själv.

När en ny pizzeria öppnade bara rakt över torget så var man ju tvungen att ta sig tillfälle att äta där. Så det blev en kväll med en Margherita samtidigt som snön faller och natten drar in över Malmö.

Men utöver det som nämns i genomgången nedan är det en god pizza, perfekt om man är lite hungrig på kvällen och ska ha något gott till filmen eller serien.

meetneat-pizza

Genomgång av pizzan

Vi börjar nu med en genomgång av pizza, och vill här säga som tydligt kan ses så saknas basilika. Men utöver det är det en riktigt bra Pizza.

Tomatsåsen har en riktigt bra, kanske lite blaskig men bra tomatsmak och kryddad som sig bör.

EFter tomatsåsen så har vi ju då osten, vi har en traditionell pizzaost vilket kanske inte är att föredra men samtidigt så har vi en riktig mozzarella. Och det senare gör ju att vi drar upp till två poäng bara på ingredienserna.

Allt som allt blir det en stark tvåa.

Förbättringspotential

Tyvärr så valde man att spara in på fel ställen, att inte ta med ett par blad basilika. En margherita är inte en pizza man behöver snåla in på, Just i dagens ekonomiska läge är det ju inte omöjligt tomatsåsen eller osten som blir den dyraste ingrediensen.

Att ta med de ingredienser som behövs för att det ska vara en margherita, sen är vi på banan och kan börja snacka om hur vi kommer upp till en fyra.

Rekommendation

Helt klart värt att besöka om man inte har några krav på sin margherita, de ligger centralt i hyllie inne på emporia. De har inte någon äkta margherita, men om de slänger på lite basilika så pratar vi en stark trea. Är man dessutom lite sugen på glass så hade de en fantastisk vanilj gelato! Den däremto där pratar vi ett högre betyg på, men det är inte det som denna bloggen handlar om.

Har man lite basilika hemma så är det helt klart värt att slänga på den själv för att dra upp betyget. Men det betyger får man ju själv.

En kväll i februari kände jag mig lite sugen på en pizza, och då utbudet på Hyllie inte är något extremt så blev en pizza från en hak vid stationstorget.

En klassisk och traditionell svensk pizza så som vi blivit vana vid den, tyvärr kommer jag nog inte handla supermycker från med. Har provat deras falafel sedan tidigare som inte riktigt höll måttet och med en subpar Margherita så är nog tyvärr kistan i spiken slagen att jag inte äter där.

sultan--pizza

Genomgång av pizzan

Vi börjar på en enkel genomgång av pizzan, som vi kan se har den tomtatsås och ost. Detta är väl de två ingredienser som de flesta brukar ha och precis som många i sällskapet av dessa pizzerior så saknas det både basilika och mozzarella.

De har en klassisk så kallad pizzaost, vad det nu ska vara den hör inte hemma på en pizza åtminstone. Eller ja det kan den såklart göra men inte om den inte kombineras med en bra mozzarella som kompenserar upp smakerna.

Slutar på en ganska svag etta.

Förbättringspotential

Vi kan börja med att använda de ingredienser som krävs för en riktig margherita, sen kan vi såklart börja diskutera att få upp poängen här lite mer. Ska hålla utkik på deras meny och om de någon gång börjar skriva de har basilika och mozzarella så kanske det blir ett nytt besök.

Rekommendation

Mozzarella och basilika, saknas men kan trots allt vara gott till kvällen om man inte har några större krav på sin kvällsmat.

Vi har under helgen varit i Frankfurt på mässa med jobbet och utöver tittat in massa spännande pyssel, målarartiklar, och gudförbjude mängden juldekorationer som setts även passat på att käka en pizza. Vi hittade under lunchen ett ställe en lite väl bra bit iväg från mässhallen Mario & Lino. Ett otroligt mysigt ställe med vedugn och bra priser.

Mario & Lino

Som man ser har man inte snålat! Och helt ärligt så gör det mig glad. Förvånansvärt sällan jag blir det när det gäller pizza men jag måste börja rata ställen som säljer pizzor redan innan jag beställer så jag slipper bli besviken.

Genomgång av pizzan

Har vi en tillsynes riktigt fin pizza, en trevlig atmosfär och bra priser. Tomatsåsen var god, det var en riktigt fin mozzarella och väl tilltaget med basilika så där finns det inte mycket att klaga på.

Däremot var den salt, riktigt salt faktiskt och vi kunde inte riktigt lista ut om det var tomatsåsen eller degen för alla tre av de pizzor som beställdes in var salta. Sjukt salta, så tyvärr blir det inte mer än en trea i poäng just för detta.

Förbättringspotential

En poäng för varje ingrediens och om det hade varit ännu lite bättre stämning där så hade jag gett ett poäng för det. Men sen har vi det där med saltet, det är klart att den genomsnittlige tyske industriarbetaren vill ha salt mat. Om inte annat så säljer man ju mer öl därigenom, men det sabbar lite både av stämningen och intrycket av maten.

Så tonar man bara ner en notch med saltet så har vi en klar 4 poängare, kanske femma!

Rekommendation

Är man i Frankfurt, sure take a visit men innan de satt en begränsning på saltkaret så bör man inte ha allt för stora förhoppningar.

Det var en lite slöare dag en vanligt på kontoret, trots allt Lilljulafton, så då vi inte var så många bestämdes det att vi drar och beställer in lite pizza för lunch. Och det gav mig såklart en bra möjlighet att börja prova de lokala utbudet av Margherita.

Älmhults Resturang och Pizzeria

Som ni kan se ovan på bilden så är pizzan tämligen flottig, det var en ganska standard och medioker pizza av klassisk "svensk kvalitet" dvs en ganska tråkig pizza som inte uppfyller de grundläggande kraven på vad en margherita ska vara.

Genomgång av pizzan

Pizzan i sig saknar två av de viktiga ingredienserna, och då är jag redan här rätt generös eftersom tomatsåsen egentligen är omissbar men det kan hända. Tomatsåsen var säkert god, men smaken av den döljs till stor del av ett absurt lager med "pizzaost" och sen är den toppad med lite oregano och torkard basilika.

Förbättringspotential

Egentligen har jag väl inte mycket att klaga på?! eller jo faktiskt, allt. Även om man såklart inte är chockad över att en pizzeria inte kan servera en margherita så är det alltid en besvikelse. Tomatsås, Mozarella och ett par blad basilika.

Men poäng för varje ingrediens ska de ha!

Rekommendation

Rekomendationen för pizzerian är att börja hitta bra leverantörer av råvaror, eller åtminstone börja undersöka hur man gör en margherita så man kan göra ett hederligt försök för de kunder som beställer en. Tills dess hade jag inte rekomenderat någon att ta just den pizzan.

Under ett heldagsmöte i Linköping så avslutade vi med en pizza, och ja som vanligt är den väl inte riktigt så att den lever upp till den standard som jag kräver. Men knappt ett ärligt försök.

Pizzeria Bari

Som ni kan se ovan på bilden så är pizzan tämligen flottig, det var en ganska standard och medioker pizza av klassisk "svensk kvalitet" dvs en ganska tråkig pizza som inte uppfyller de grundläggande kraven på vad en margherita ska vara. För att göra det ännu lite tråkigare orkade jag inte ens ändra detta stycke från föregående inlägg.

Genomgång av pizzan

Pizzan i sig saknar både mozzarella och färsk basilika, dessutom skulle jag vilja påstå att den är något undergräddad också. Även om den är adekvat varm och ätbar så vill jag gärna ha lite mer krisp och en slice ska inte falla ihop som en slak tvättlina när man lyfter den från tallriken.

Förbättringspotential

Det mesta har en stark möjlighet att förbättras här. Jag önskar verkligen att de tar sig tiden att hitta en mozzarella och lite färsk basilika om ens av en lägre kvalitet för det hade lyft upp pizzan åtminstone till en riktig margherita.

Men poäng för varje ingrediens ska de ha!

Rekommendation

Rekomendationen för pizzerian är att börja hitta bra leverantörer av råvaror, eller åtminstone börja undersöka hur man gör en margherita så man kan göra ett hederligt försök för de kunder som beställer en. Tills dess hade jag inte rekomenderat någon att ta just den pizzan.

En dag i början på hösten så bestämde jag mig för att cykla in till Lund från Malmö för att ta en riktigt fin kopp kaffe på Love Coffee & Wine Bar med en vän. Däremot så kände vi att vi även var lite hungriga så lite lagom till att systerstället brevid öppnat så satte vi oss på uteserveringen där i Oktober och tog oss en pizza. Värt att notera är att vi satt utan jacka, i slutet av oktober och avnöjt en pizza i en värme som låg strax under 20 grader, bara det är lite sjukt.

Pizzerian i själv är väldigt mysig, tyvärr så även om det inte var kyligt egentligen så kom det ibland lite kyligare vindare så tyvärr så hade vi inte någon superkontakt med de som serverade eftersom de förståligt höll sig inne där de flesta gästerna satt.

Folk Pizza & Bar

Pizzan ser faktiskt mycket fetare ut än vad den faktiskt är, den kändes inte ett dug flottig och fet. Snarare krispig, med en saftig ton av oliv som magiskt blandar sig med den krämiga mozarellan.

Genomgång av pizzan

Pizzan däremot var verkligen riktigt fin, en underbar skapelse som hade alla de rätta elementen och ingredienserna. så på själva pizzan finns det absolut inte mycket att klaga på. Precis som i Helsingör så hade de lagt på lite extra olivolja, osten var en riktigt krämig och fin mozarella och ett par blad av basilika som pryder pizzan.

Som man kan se är det verkligen en riktigt fin och ordentlig bit mozarella med basilika som krona som pryder mitten av pizzan så att man själv kan fördela ut den efter eget tyckte och behag. Och sannerligen en gudomlig mozarella, där har de lyckats med råvaruinköpet.

Förbättringspotential

Jag har inte mycket att klaga på, det var en fantastisk pizzeria och pizzan var den förste av ordentlig karaktär jag sett i Sverige. Sen har jag såklart missat många pizzerior och ställen ännu så det kommer ju komma fler som håller den högsta möjliga kvaliteten. Jag är inte oegen att egentligen ge en 5a till Folk, men då jag inte direkt själv hade någon kontakt utan min vän beställde och gjorde all kommunikation kan jag inte ge ett extra poäng för service och personalens bemötande.

Om jag måste ta fram något att förbättra, så hade jag inte misstyckt till ett par blad basilika till. Handen på hjärtat vem ka nfå nog av en riktigt god basilika?

Men poäng för varje ingrediens och ett extra poäng för en sannerligen mästerlig pizza av högsta kvalitet.

Rekommendation

Är man i Lund bör man ta sig en tripp till Clemenstorget och ett besök på Folk Pizza & Bar. Och efteråt sätter man sig i lokalen brevid för en ypperlig brygd av Lunds egenrostade kaffe från Love Coffee!

Under sommaren så blev det en tripp till Helsingör, en trevlig tripp som innebar både mycket god kaffe, alkohol, och fika. Men framförallt så blev jag väldigt överraskad av den ypperliga pizza som vi fick från Pizzeria La Piazza.

En härlig pizza som gjorde sig bättre med lite vin, men funkar precis lika bra med en riktigt bra öl. Pizzan i sig var inte speciellt flottig heller, något som onekligen blir vanligare och vanligare. För att få den lite fetare, och saftigare så hade man faktiskt hällt på en skvätt med olivolja efter bakningen. Och smaken blev inte sämre!

LaPiazza

Genomgång av pizzan

Vi börjar med en traditionella genomgången av vår pizza, som vi kan se på bilden ovan så är det en fin pizza som innehöll alla de ingredienser som jag förväntar mig på en riktig margherita. Vi har en trevlig botten som sedan får en ganska lagom dos av tomatsås vilken omsluts av både härlig mozzarella, och lite basilika.

Tyvärr så hittade jag inte denna pizzeria i Sverige, så det är väl kanske svårt att räkna in den bland mina recensioner egentligen. Men bland de jag testat de senaste åren så är detta den första som faktiskt har alla ingredienser. Utöver att de tre grundingredienserna är där, så har vi även en riktigt trevlig miljö både inne och utomhus att sitta på.

Förbättringspotential

Det var som sagt en riktigt god och fin pizza, finns såklart förbättringsmöjligheter som överallt. En pizza kan aldrig bli helt perfekt och den dagen jag hittar den perfekta pizzan så kommer jag sluta skriva om dem.

Bottnen kunde varit lite krispigare, och precis som de flesta andra så lite mer i såsen. Lite mer sting i smaken, något som får den att piffa till. Kan även kanske önska lite mer basilika, två blad är lite i det snålaste laget för en rätt stor pizza.

Rekommendation

Är man i Helsingör så rekommenderar jag helt klart ett besök, jämför man dessutom med priserna i Sverige så får du betydligt mycket mer och godare till ett lägre pris än på kvarterspizzan i hemma i Sverige.

Jag tog till denna ett glas med husets vita vin, och det var såklart inte heller något dumt. Så är du på andra sidan sundet, ta dig en pizza på piazzan.

San Remo i Kristianstad är en av alla pizzerior i stan. Tyvärr, precis som de flesta jag har provat i Kristianstad så har de inte heller någon koll på vad som är en korrekt Margherita.

Jag tycker det är svårt att acceptera att det inte finns någon riktigt bra Margherita i en stad som Kristianstad. Någon gång bör jag väl kunna få betygsätta något högre än två? Så varför inte gå vidare till att se vad vi har för något att gå på denna gången?

Om du är sugen på en kebabpizza eller liknande så varför inte ge San Remo ett besök? Kanske kan du tänka dig att köpa en flottig pizza till filmkvällen?

Till att börja med så kan vi kolla pizzan som jag fått hem. Den är i sig rätt standard i storlek, och innehåll. Kanske något tjock och degig i kanten. Det problemet jag har vid detta laget är att man bara på bilden kan se att den kanske är något flottig.

SanRemo

Genomgång av San Remos pizza.

Kortfattat vill jag säga att den är väligt plain. Där är inte direkt något som sticker ut varken på det bättre eller sämre sättet. Lite tråkigt att det inte är något som sticker ut tillräckligt på en pizza, målet är ju att det ska bli en ordentlig upplevelse.

Varför inte börja med att titta på tomatsåsen. Den är som sagt rätt plain, lite som en vanlig köpt tomatsås. Jag saknar lite krydda så att den blir riktigt bra. Går jag sedan över till osten så önskar jag mig såklart en riktig mozzarella. Men precis som på många andra ställen så är det kanske lite höga förhoppningar.

Ett problem är att jag saknar ett par blad med färsk basilika för att sätta den kryddan som behövs för att få en korrekt!

Men samtidigt är det inte en äcklig pizza. Det är en god pizza, och då den saknar mozarella också så kommer jag till slutsatsen att den får en etta.

När jag först skulle beställa en Margherita från Vedugn Sommarlust i Kristianstad, bara namnet gav ju en del förhoppningar, så hade jag höga förhoppningar. De skriver på sin hemsida att det är vedugnsbakade pizzor, och bilderna visar fina pizzor bland annat med basilika.

Vi börjar alltså tämligen bra, tyvärr så blev det inte riktigt så som jag hade hoppats när jag väl öppnade kartongen. Tro det eller ej så hade de glömt basilika på pizzan. Jag hoppas åtminstone att de hade glömt den, även om det borde vara en dödlig synd att glömma en så pass viktig ingrediens.

Däremot så hade de ju en bra ost, en bra botten även om den kanske var lite i det tjockaste laget. För att få den optimala ration mellan tomatsås, ost och basilika så behövs det en tunnare botten än vad som erbjöds.

Vedugn-Sommarlust

Genomgång av pizzan

Men vi tar lite i taget tänker jag. Vi börjar med botten: Jag gillade själva degen, men den var som sagt lite tjock. Det var dessutom rätt gott med lite ”karaktär” i form av lite hint av bränd fläck på kanten.

Går vi sedan upp till tomatsåsen, den var god. Men den saknade kanske lite sting, den var lite för plain för att vara något speciellt. Kanske att det kunde varit lite mer viktlök, eller chili i den för lite karaktär.

Vidare upp till osten, så hittar vi faktiskt mozzarella. Första pizzan av de jag provat hittills som har det. De har även hyvlad parmesan på, vilket inte är en del av en margherita, men det drar absolut inte ner betyget. För mer ost är väl aldrig fel?

Så vad hade jag då gett för betyg till pizzan? Då den saknar basilika så finns det ingen möjlighet att få högre än 2. Däremot så hade pizzan haft basilika så hade det varit 3.

Förhoppningsvis blir det en edit här när jag ätit därifrån en gång till.

Vad kan Vedugn Sommarlust i Kristianstad då göra?

Vi kan börja med att inte glömma en så pass viktig ingrediens som basilika. Sen kan det vara en bra idé att ha något tunnare botten. Mer krisp gör en bättre pizza.

Nästa pizza som ska tas till domarbordet är den från Pizzeria Viking i Osby. Viking ligger precis vid stationen och är lätt att hitta till, och ett bra läge är perfekt för den som är strandsatt efter ett tågstopp eller liknande.

De flesta pizzerior i Osby har en svensk stil på sina pizzor och ingen har ännu riktigt kommit till skott att introducera bygden till de riktigt härliga napolitanska pizzorna. Visst det är svårare, men ack så mycket godare.

Hur är då pizzorna på Viking? Jodå, de är helt ätbara även om de nog kanske inte är de jag skulle påstå vara de bästa i Osby. Ett stort minus är hur flott pizzan är i förhållande till vad man med dagens mått begär.

Viking-Osby

Genomgång av pizzan.

Vi början med pizzans utkant, kanterna. Faktiskt lite av en besvikelse då den är betydligt mjukare än vad jag själv förväntar mig av en pizza. Man vill ha en spröd kant som man sen kanske kan dippa i något gott. Tomatsåsen är något svår att avgöra, då det inte finns någon plats på pizzan där man får möjligheten att smaka bara tomatsåsen. Pizzan är helt täckt med ost. Inte ens någon speciell ost, utan en klassisk ”pizzaost”. Saknar ett par skivor mozzarella alltså.

Något uppenbart här är avsaknaden av basilika, inget ovanligt. Tyvärr är det så att de flesta skippar denna viktiga ingrediens eller ersätter med torkad. Denna pizza har torkad basilika, men både i liten mängd och … torkad.

Så betyget? Personligen tycker jag inte att vi kan ge denna pizza några högre betyg. Det finns gott om förbättringspotential för att utveckla kvaliteten till något riktigt bra.

Utvecklingspotential

Hur kan de då utveckla sina pizzor för att göra den bättre? Precis som de flesta andra så kan de börjar med att ta upp kvaliteten på ett basråvaror för att på ett rätt snabbt sätt öka kvaliteten. Det är förståligt att man med en stor meny inte kan hålla hög kvalitetet på alla råvaror. Men att öka priset på ett pizza med ett par kronor för att slänga på fem blad basilika kan onekligen göra det värt mödan. För just margherita så hade jag föreslagit en titt på vad det faktiskt är, så att man kan utgå från det rätt enkla grundreceptet. Tomat, Mozzarella och färsk basilika.

Som en första review på en margherita tar jag mig till Osby. Torggrillen i Osby ligger centralt på torget och har funnits i alla tider. Åtminstone så länge alla ungdomar i bygden kan minnas. De serverar klassisk svensk pizza på en stor meny med mycket variation. Du kan hitta allt ifrån en klassisk kebabpizza till en så kallad plankpizza.

Nu är det dock inte pizzerian som ska recenseras utan deras margherita. Därför börjar vi med en bild på deras kreation som de kallar en margherita, vi har här en bild på deras pizza.

torggrillen-pizza

Genomgång av pizzan

Till att börja med så kan vi inspektera själva intrycket av pizzan, generellt så kan se att det finns en avsaknad av färsk basilika, men även en avsaknad av mozzarella. Osten som används är en traditionell odefinierad ”pizzaost”. Detta är inget som de är ensamma med, då de flesta som serverar pizza av svensk stil lämnar ofta dessa viktiga ingredienser och ser denna pizza som en ”baspizza” som inte har något innehåll istället för en möjlighet att visa upp sina färdigheter på något som är både busenkelt, och extremt svårt.

Därefter kan vi kolla på andra delar av pizzan, det är en god tomatsås som har en tydlig smak av tomat och inte lämnar allt för mycket andra smaker i sig. Degen är även den till belåtenhet, åtminstone om man kollar på för att jämföra med andra av svensk stil. Det är såklart inte jämförbart med de av napolitansk stil då det är olika degar.

Det är på intet sätt en hemsk pizza, den innehåller ost och tomatsås vilket aldrig kan bli en dålig kombination. Men är det en margherita? Nej! En pizza som saknar både mozzarella och basilika kan inte tyvärr inte få högre betyg då den saknar ingredienser. Dock är det fortfarande en god pizza.

Förbättringspotential

Hur hade de då kunnat förbättra sin margherita, och kanske överlag förbättra hela sin inrättning? Ett första steg är att öka upp kvaliteten på sina råvaror. Detta kräver såklart ett höjt pris ut till kunder, men de senaste åren har många börjat acceptera och godta högre pris om det gör högre kvalitet.

Rekommendation

Hade jag få rekommenderat pizzerian? Ja det hade jag, kanske inte om man är på jakt efter en riktigt schysst finpizza. Men är du på jakt efter en enkel svensk pizza för filmkvällen så är det ett bra val.