Nästa pizza som ska tas till domarbordet är den från Pizzeria Viking i Osby. Viking ligger precis vid stationen och är lätt att hitta till, och ett bra läge är perfekt för den som är strandsatt efter ett tågstopp eller liknande.

De flesta pizzerior i Osby har en svensk stil på sina pizzor och ingen har ännu riktigt kommit till skott att introducera bygden till de riktigt härliga napolitanska pizzorna. Visst det är svårare, men ack så mycket godare.

Hur är då pizzorna på Viking? Jodå, de är helt ätbara även om de nog kanske inte är de jag skulle påstå vara de bästa i Osby. Ett stort minus är hur flott pizzan är i förhållande till vad man med dagens mått begär.

Viking-Osby

Genomgång av pizzan.

Vi början med pizzans utkant, kanterna. Faktiskt lite av en besvikelse då den är betydligt mjukare än vad jag själv förväntar mig av en pizza. Man vill ha en spröd kant som man sen kanske kan dippa i något gott. Tomatsåsen är något svår att avgöra, då det inte finns någon plats på pizzan där man får möjligheten att smaka bara tomatsåsen. Pizzan är helt täckt med ost. Inte ens någon speciell ost, utan en klassisk ”pizzaost”. Saknar ett par skivor mozzarella alltså.

Något uppenbart här är avsaknaden av basilika, inget ovanligt. Tyvärr är det så att de flesta skippar denna viktiga ingrediens eller ersätter med torkad. Denna pizza har torkad basilika, men både i liten mängd och … torkad.

Så betyget? Personligen tycker jag inte att vi kan ge denna pizza några högre betyg. Det finns gott om förbättringspotential för att utveckla kvaliteten till något riktigt bra.

Betyg på Margherita: 1/5

Utvecklingspotential

Hur kan de då utveckla sina pizzor för att göra den bättre? Precis som de flesta andra så kan de börjar med att ta upp kvaliteten på ett basråvaror för att på ett rätt snabbt sätt öka kvaliteten. Det är förståligt att man med en stor meny inte kan hålla hög kvalitetet på alla råvaror. Men att öka priset på ett pizza med ett par kronor för att slänga på fem blad basilika kan onekligen göra det värt mödan. För just margherita så hade jag föreslagit en titt på vad det faktiskt är, så att man kan utgå från det rätt enkla grundreceptet. Tomat, Mozzarella och färsk basilika.